Home / Bola Sepak / Langkah Bergaya Ke Final

Langkah Bergaya Ke Final

Laporan oleh : Al Zaem
 
Walaupun Malaysia tidak menurunkan kesebelasan utama, pemain-pemain yang disandarkan harapan untuk meraih kemenangan adalah barisan kedua terbaik yang dimiliki Ong Kim Swee dalam Pestabola Merdeka edisi ke-41 kali ini.
Rozaimi meraikan kejayaan menjaringkan gol untuk pasukan Malaysia. : Gambar oleh : MS Wan


Skuad Harimau Muda A (HM A) meneruskan momentum kemenangan apabila mengatasi Pilihan Thailand 3-0 di Stadium Darul Makmur malam tadi. Kim Swee dilihat melakukan rombakan besar-besaran ketika turun menentang Pilihan Thailand yang turun dengan misi mahu layak ke final dengan hanya mengekalkan Izham Tarmizi di gawang, Fadhli Shas dan Zubir Azmi (pertahanan) serta D. Saarvindran di bahagian sayap.

Mohd Azrif Nasrulhaq turut mambantu serangan pasukan Malaysia. | Gambar oleh : MS Wan

 

Penyerang prolifik, Rozaimi Abd Rahman membalas kepercayaan Kim Swee dengan dua gol menariknya pada minit ke-27 dan 79. Dalam dua aksi sebelum ini, Kim Swee telah memberi peluang kepada A. Thamil Arasu dan penyerang Negeri Sembilan, S. Sivanesan beraksi sekali dalam perlawanan pertama menentang Singapura. Sebelum itu, Nasir Basharuddin membuka jaringan buat skuad HM A seawal minit ke-11 dengan percubaan kaki kiri dari luar kotak penalti selepas sepakan penjuru Nazirul Naim ditumbuk keluar penjaga gol lawan, Abeefaesan Ya.

 

Pemain-pemain Malaysia meraikan gol oleh Rozaimi. | Gambar oleh : MS Wan

 

Beberapa peluang untuk menjaringkan gol turut disia-siakan D. Saarvindran dan S. Sivanesan dalam perlawanan ini. Sivanesan dilihat bijak mencari ruang buat dirinya untuk melepaskan diri dari kawalan pertahanan lawan namun beberapa siri percubaan darinya sedikit tumpul Sementara pemain serba boleh, Saarvindran tampak mengambil alih peranan yang dimainkan Wan Zack Haikal yang direhatkan dengan kerap kali mengucar-kacirkan pertahanan lawan dengan larian pantas dan kawalan bolanya yang kemas.
Rozaimi mengetuai pemain-pemain Malaysia berterima kasih kepada penonton. | Gambar oleh : MS Wan

 

Penyerang Pilihan Thailand, Pakorn Prempak yang cemerlang dalam dua aksi sebelum ini dan turut dijangka mampu menggugat barisan anak muda negara malam ini dilihat bergelut untuk terus memberikan aksi terbaiknya dengan kawalan baik telah diberikan K. Reuben terhadapnya. Skuad kendalian Kim Swee akan turun di pentas final Sabtu ini menentang Myanmar yang mengatasi Singapura 2-0 di Stadium Mini Temerloh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*