Home / Badminton / Kuantan Synergy BC terus pamer belang : Kekalkan rekod cemerlang ungguli saingan Divisyen 1 ACPLJ2019

Kuantan Synergy BC terus pamer belang : Kekalkan rekod cemerlang ungguli saingan Divisyen 1 ACPLJ2019

AMPANG (6 OKTOBER 2019): Pendahulu saingan Divisyen 1, kelab badminton Kuantan Synergy (KSBC) terus membuktikan kejaguhan mereka apabila berjaya mencatatkan kemenangan di dalam kesemua tiga perlawanan apabila saingan AEON Credit Purple League Junior (ACPLJ) 2019 telah bersambung di The Challenger Sports Centre, Ampang hujung minggu yang lalu.

Pasangan beregu lelaki Kuantan Synergy BC, Muhammad Firdaus Azman-Muhammad Afiq Fahmi Mohd Azlan ketika aksi pusingan ketiga ACPLJ2019 (Divisyen 1) yang dilangsungkan di The Sports Challenger, Ampang pada 5-6 Oktober.

Mengekori di belakang adalah Bandar Maharani BC (BMBC) dengan KSBC yang mengutip (1051 – 905) mata set selepas memenangi kesemua tiga perlawanan mereka pada pusingan ini manakala BMBC mengumpul (905-754) mata set selepas meraih dua kemenangan.

KSBC yang dinaikkan daripada Divisyen Dua selepas muncul naib juara kategori tersebut musim lalu, turun  dengan misi mengekalkan momentum kemenangan di Ipoh berjaya merekodkan dua kemenangan ke atas Bukit Cheras BC (9-6) dan Rawang BC (11-8) pada hari Sabtu sebelum menundukkan Kepong BC (11-6) semalam.

Pasukan dari Kuantan yang dibimbing oleh Azman Amman itu berjaya mengekalkan rekod tanpa kalah mereka selepas melalui lima perlawanan sekaligus meletakkan mereka di landasan terbaik untuk muncul juara AEON Credit Purple League Junior musim ini.

urulatih Kuantan Synergy BC, Azman Amman yakin dengan kemampuan pasukannya untuk terus unggul di carta liga sekaligus membawa pulang kejuaraan ACPLJ musim ini menjelang pusingan akhir pada 19 dan 20 Oktober nanti

Kuantan Synergy BC bermula garang berdepan Kepong BC apabila perseorangan lelaki Chia Jen Hong dengan mudah menundukkan Ter Chun Long 3-0 diikuti kemenangan kedua yang disumbangkan oleh pasangan beregu wanita mereka Hsu Hui Yin dan Sung Yi Hsuan.

Kepong BC kemudian menunjukkan tanda-tanda kebangkitan apabila pasangan beregu campuran mereka, Goh Boon Sze, Cheng Su Hui menundukkan Eng Chun Yu-Siti Nurshuhaini Azman 3-1 serta kemenangan Erica Hoh Jing Li.

Bagaimanapun, momentum kemenangan Kepong BC dinafikan oleh pasangan beregu lelaki KSBC Muhammad Firdaus Azman, Muhammad Afiq Fahmi Mohd Azlan menumpaskan pasangan KBC Muhammad Adam Shaz Mohd Shazlan dan Si Chin Sian (3-0).

Keputusan ini sekaligus meletakkan kedudukan Kuantan Synergy BC selesa di puncak liga Divisyen 1 menjelang pusingan akhir yang akan berlangsung dua minggu lagi.

Pasangan beregu lelaki Kuantan Synergy BC, Muhammad Firdaus Azman-Muhammad Afiq Fahmi Mohd Azlan berjuang berhabis-habisan memastikan pasukan mereka menang kesemua perlawanan

“Sebenarnya saya amat berbangga dengan kebangkitan yang ditunjukkan oleh perseorangan lelaki Chia Jen Hong selepas dia tewas di dalam perlawanan menentang Bukit Cheras BC semalam. Saya juga memang sangat yakin dengan kekuatan pasangan beregu perempuan kita yang banyak menghadiahkan mata buat pasukan,” kata Azman yang ditemui selepas aksi pasukannya menentang Kepong BC.

“Saya kagum dengan persembahan oleh pasangan beregu lelaki kita yang telah berjuang berhabis-habisan di dalam gelanggang untuk memastikan kita menang di dalam kesemua perlawanan di Ampang,” tambahnya.

Di dalam Divisyen Dua, Ayer Itam BC juga unggul dengan rekod tanpa kalah selepas berjaya menundukkan Serdang BC dan PGBC di dalam perlawanan yang sengit sambil Klang Rising BC mengekori rapat untuk memastikan peluang meraih slot ke Divisyen Satu musim depan cerah selepas menamatkan saingan hujung minggu ini masing-masing di tempat pertama dan kedua.

AEON Credit Purple League Junior akan melabuhkan tirai pada 19 & 20 Oktober nanti di Sports Arena Sentosa.