Home / Bola Sepak / Saingan Peringkat Kumpulan Piala Malaysia 2013 Berakhir

Saingan Peringkat Kumpulan Piala Malaysia 2013 Berakhir

ATM FC dan Sime Darby FC berjaya melayakkan diri ke peringkat suku akhir Piala Malaysia 2013 apabila keputusan seri 1-1 membolehkan ATM kekal sebagai juara kumpulan mengatasi Sime Darby dengan hanya perbezaan gol. Kedua-dua pasukan menamatkan saingan kumpulan dengan 9 mata. ATM mendahului hasil jaringan Amiridzwan Taj pada minit ke 3 namun Sime Darby menyamakan kedudukan pada minit ke 39 melalui jaringan Fahrul Razi Kamaruddin. Dalam satu lagi saingan Kumpulan A, Selangor berjaya menewaskan Johor  2-1 hasil jaringan S.Kunanlan dan Mohd Amri Yahyah namun kemenangan ini gagal memperbaiki kedudukan Selangor apabila menamatkan saingan kumpulan pada kedudukan terakhir. Gol tunggal Johor dijaringkan oleh Farid melalui tendangan penalti. 

Karlo Primorac (Sime Darby) diasak oleh pertahanan pasukan ATM. | Gambar oleh : Azhari Yusop
Kumpulan B pula menyaksikan satu lagi tempat ke persaingan suku akhir Piala Malaysia diisi oleh Johot Darul Takzim (JDT) walaupun ditewaskan oleh PKNS di gelanggang sendiri. Gol-gol PKNS di Stadium Larkin dijaringkan oleh Reeshafiq Alwi (minit ke 24) dan Roman Chemelo (min ke 64). JDT layak apabila menduduki tempat kedua Kumpulan B. T-team gagal melepasi saingan peringkat kumpulan walaupun menewaskan Felda United 2-1.
Juara bertahan Piala Malaysia, Kelantan berjaya menduduki kedudukan pertama dalam saingan Kumpulan C apabila menewaskan Pahang di Stadium Sultan Mohd IV dengan jaringan 4-0. Indra Putra menjaringkan gol pendahuluan pada minit ke 25 sebelum penyerang import dari Nigeria, Dickson Nwakaeme meledakkan hatrik pada separuh masa kedua. Pahang bagaimanapun turut layak ke saingan suku akhir Piala Malaysia 2013 apabila Negeri Sembilan sekadar seri 2-2 dengan Terengganu.    

Sarawak berjaya melangkah ke saingan suku akhir Piala Malaysia 2013 dari Kumpulan D apabila menang bergaya ke atas pasukan Perak. Sarawak menewaskan Perak 6-1 hasil jaringan hatrik dari penyerang Bosnia, Muamer Salibasic. Lain-lain gol dihasilkan oleh Khairi Kiman (gol sendiri), Bobby Gonzales dan Zamri Morshidi. Gol saguhati Perak dijaringkan oleh Yong Kuong Yong. Harapan Kedah untuk mengikut jejak langkah Juara Liga Perdana 2013 gagal menjadi kenyataan apabila ditewaskan oleh Lions XII 1-3 di Stadium Darul Aman. Kelebihan bermain di gelanggan sendiri tidak member erti apabila gol-gol hasil jaringan Hariss Harun (minit ke 24), Baihakki Khaizan (minit ke 28) dan Hafiz Sujad (minit ke 65). Kedah menjaringkan gol melalui Alen Guc pada minit ke 45.

 

Penyerang Kedah, Badrol Bakthiar cuba melepasi pertahanan Lions XII. | Gambar oleh : Ahmad Aki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*