Home / Lain - Lain / Kejohanan Tenis ATP Terbuka Malaysia – Impian Tidak Terlaksana

Kejohanan Tenis ATP Terbuka Malaysia – Impian Tidak Terlaksana

Kejohanan ATP Terbuka Malaysia akan bermula secara rasminya apabila semua saingan kelayakan tamat hari ini.
Permainan yang bakal menjadi tumpuan adalah antara dua pemain muda yang semakin meningkat naik iaitu Hyeong Chung (Korea) dan Federico Delbonis (Argentina). Delbonis mengejutkan dunia Sukan tenis apabila menewaskan Roger Federer pada peringkat separuh akhir Terbuka Hamburg tahun ini. Beliau kini menduduki carta ke 58 pemain terbaik dunia.
Chung pula adalah finalis Wimbledon Junior tahun ini dan bakal  membuat penampilan sulungnya di Terbuka Malaysia.
Peminat-peminat sukan tenis tempatan pasti menanti perlawanan antara bintang tenis Malaysia, Mohd Assri Merzuki yang akan bergandingan dengan pemain Sepanyol Pablo Carrena Busta pada pertemuan dengan pasangan Uruguay -Argentina Pablo Cuevas dan Zeballos Horatio dalam perlawanan ketiga esok. Cuevas dan Zeballos Berjaya ke peringkat separuh akhir di Terbuka Perancis tahun ini.
Mohd Assri Merzuki akan turun dalam perlawanan beregu esok.
Dalam pada itu saingan pemain Malaysia pada kategori perseorangan berakhir apabila Ashaari Zainal tidak dapat mengekalkan prestasi semalam ketika tewas kepada pemain  no.124 Matteo Viola. Ashaari yang mengimpikan untuk menggalas saingan Malaysia pada pusingan pertama kejohanan tahun ini gagal apabila tewas mudah kepada pemain dari Itali, 0-6, 1-6.
Ashaari Zainal gagal melepasi saingan kelayakan apabila tewas 0-6, 1-6 di tangan Matteo Viola.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*