Home / Lain - Lain / Dua kejuaraan buat Malaysia di Birmingham

Dua kejuaraan buat Malaysia di Birmingham

Tahun ini menjadi giliran pelapis lelaki muda Malaysia mencipta sinar di Kejohanan Terbuka Junior British selepas kejayaan pasukan wanita mencuri tumpuan pada tahun lepas.

Pasukan lelaki menyumbangkan dua gelaran selepas pemain Malaysia layak ke lima final dalam kejohanan yang berakhir di Birmingham pada hari Ahad lepas.

M. Nickhileswar dan Ameeshenraj Chandrancame masing-masing mendahului acara masing-masing, Bawah 11 dan Bawah 15 lelaki.

Naib juara menjadi milik Harith Danial Jefri (Lelaki Bawah 13 tahun), Whitney Wilson (Lelaki Bawah umur 11 tahun) dan Aira Azman (Wanita Bawah umur 15 tahun).

Dengan keputusan ini menyaksikan Malaysia mempamerkan prestasi lebih baik pada Briitsh Juniors tahun lalu, memenangi empat dari empat kategori final, yang merupakan persembahan yang terbaik dari Malaysia dalam kejohanan bertaraf dunia.

Walaupun Malaysia hanya memenangi dua gelaran tahun ini, Presiden Persatuan Skuasy Skuasy Malaysia, Nik Razeen Daud berpuas hati dengan persembahan pemain-pemain Malaysia.

“Saya sangat gembira dapat melihat lima pemain di peringkat akhir. Sudah tentu ia bagus untuk memenangi beberapa kategori lagi tetapi saya tetap gembira Malaysia berjaya merangkuldua gelaran, “kata Razeen semalam.

“Terdapat beberapa kejutan daripada mereka. Harith sebagai contohnya tidak dijangka layak ke perlawanan akhir tetapi dia melakukan persembahan yang luar biasa untuk mara hingga set kelima sebelum kalah dalam penentuan”.

“Saya menjangkakan Aifa Azman mencapai kejayaan untuk layak ke peringkat separuh akhir (Wanita Bawah 19) dan Siow Yee Xian untuk meraih kejayaan dalam acara final Lelaki Bawah 19 Tahun.

Aifa kalah dalam suku akhir manakala Yee Xian tewas di peringkat separuh akhir. Skuad skuasy pada kejohanan ini mendapat sentuhan Peter Genever, Andrew Cross dan Muhammad Ammar.